Hielpijn die maar niet over gaat

Wat is de oorzaak van uw pijn in de hiel?

Bij de meeste mensen met hielpijn gaan de klachten over, uit zichzelf of na een behandeling (fysiotherapie, steunzolen, shockwave, etc.). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 80% van de mensen die behandeld zijn voor hielpijn 4 jaar later volledig klachtenvrij zijn. 20% van de behandelde patiënten met hielklachten zijn dat dus niet.

Hoe komt dat, waarom reageert 20% van de hielpijn patiënten niet goed op de behandeling? De meest voor de hand liggende verklaring is dat er een verkeerde diagnose is gesteld, dat er een andere oorzaak voor de pijn was dan die behandeld werd.

Bij de behandeling van hielpijn wordt meestal gedacht dat er sprake is van een fasciitis plantaris (in de volksmond: ‘’een hielspoor’’), terwijl er ook andere oorzaken kunnen zijn. De oorzaken voor hielpijn kunnen gelegen zijn in de ‘weke delen’ (dit zijn vooral de pezen, spieren, ligamenten, slijmbeurzen), de gewrichten of de zenuwen.

Doe de klachtencheck

Hebt u langdurig last van hielpijn die niet verbetert ondanks therapie? Beoordeel dan eerst bij welke van de 3 mogelijkheden uw klachten het meeste passen.

1) ‘Weke delen’ pijn kenmerkt zich door:

  • Zeer plaatselijke drukpijn. Kun u een heel duidelijke plek vinden die pijnlijk is?
  • Pijn bij beweging, ook zonder de voet te belasten. Kunt u de pijn opwekken door een bepaalde beweging, bijvoorbeeld het buigen van de tenen?
  • Pijn bij het passief stretchten. Doet het pijn als u met uw hand uw voet (en tenen) naar uw neus buigt? Hierbij moet u niet op de voet gaan staan!
  • Pijn bij testen tegen weerstand. Doet het pijn als je een beweging maakt met je voet, terwijl je die beweging met je hand probeert tegen te houden? Bijvoorbeeld door je tenen te buigen.

Zie ook: voetenenkelklacht.nl/voetklachten/fasciitis-plantaris/klachten

2) Gewrichtspijn kenmerkt zich door:

  • Doffe, verspreide pijn, een niet duidelijk lokaliseerbare pijnlijke plek. De pijn kan zelfs regelmatig van plaats veranderen;
  • De pijn is vooral te voelen wanneer de voet belast wordt;
  • De pijn is vaak het ergst in de ochtend, of na een tijdje stil te hebben gezeten, en na langdurige belasting;
  • Actief buigen van de voet of passief stretchten van de voet is niet pijnlijk.

Zie ook: voetenenkelklacht.nl/voetklachten/subtalaire-artrose/klachten

3) Zenuwpijn kenmerkt zich door:

  • Pijn in rust (!!), bijvoorbeeld wanneer u zit. De klachten kunnen ook uren nadat u de voet belast heeft ontstaan. Soms wordt u wakker van de pijn;
  • De pijn is brandend, tintelend, prikkelend of stekend;
  • Soms straalt de pijn uit naar de kuit, het dijbeen, de bil of de rug.

Zie ook:

Bronnenlijst:

Wolgin M, Cook C, Graham C, Mauldin D. Conservative treatment of plantar heel pain: long-term follow-up. Foot Ankle Int. 1994;15:97–102.

Deel deze pagina