Hielpijn en het onwillekeurig zenuwstelsel
Langdurige klachten door het onwillekeurig zenuwstelsel
Na een ongeval waarbij een 38-jarige vrouw haar enkel verstuikte, blijft ze last houden van een pijnlijke overgevoelige hiel en voet. Haar voet voelt koud aan, is overgevoelig bij stoten, en is blauw/rood verkleurd. Vooral het lopen en staan gaat haast niet meer, en dit heeft grote gevolgen voor haar functioneren thuis maar ook op het werk.
Wij zien mensen met deze klachten regelmatig. Meestal zijn ze door een orthopedisch chirurg gezien en is er geen duidelijke diagnose van afwijkingen in de voet, hiel, of enkel. Of er is wel een diagnose, maar is de mate van pijn en belemmeringen veel erger dan dat de afwijkingen doen vermoeden. Als er niet aan het onwillekeurig zenuwstelsel gedacht wordt, is er een grote kans op langdurige pijnklachten en belemmeringen.
Het willekeurig en onwillekeurig zenuwstelsel
Het zenuwstelsel naar het been bestaat uit een willekeurig en onwillekeurig gedeelte. Het willekeurig zenuwstelsel zorg er voor dat het been doet wat je wilt en gaat dus naar de spieren. Het onwillekeurig zenuwstelsel gaat naar de bloedvaten en reguleert de bloedsomloop van het been. Bij irritatie van het onwillekeurig zenuwstelsel worden de bloedvaten naar het been afgeklemd en vermindert de bloedsomloop in het been.
Prikkeling van het onwillekeurig zenuwstelsel
Het onwillekeurig zenuwstelsel kan geprikkeld worden door slijtage aan de voorzijde van de rug (de tussenwervelschijven en/of wervels), na een operatie aan een ledemaat, of door een pijnlijk ongeval. Ook treedt deze irritatie soms zonder duidelijk oorzaak op. Als het onwillekeurig zenuwstelsel geprikkeld raakt kan het wel tot langdurige vervelende pijnklachten en belemmeringen leiden.
Prikkeling van het onwillekeurig zenuwstelsel kan de bloedsomloop naar het been verstoren en langdurig onbegrepen pijnklachten veroorzaken. Vaak is het een zeurende, brandende pijn die verergert met lopen en staan, en vermindert door rust. De voet en enkel kan overgevoelig worden. Een verstoorde bloedsomloop geeft een koud of warm gevoel, krampen, gezwollen voet en/of enkel, blauwe of rode verkleuring, en soms zweten. Tijdens het lopen en staan wil het been meer bloed toegediend krijgen. Gebeurt dit niet dan wordt het lopen en staan beperkt en pijnlijk.
Het herkennen van deze aandoening
Het herkennen van deze klachten is vaak moeilijk, zeker als de aandacht gericht is op afwijkingen in de enkel en voet zelf. Wordt het onwillekeurig zenuwstelsel als oorzaak van de klachten herkend, dan kan men de behandeling richten om dit zenuwstelsel weer rustig te krijgen. Dit kan via wisselbaden, acupunctuur, medicijnen, TENS, en behandelingen gericht op het onwillekeurig zenuwstelsel. Vaak hebben deze behandelingen een goed resultaat.
Bij onbegrepen pijnklachten of bij ernstige pijnklachten of belemmeringen van voet, hiel, of enkel loont het de moeite om aan het onwillekeurig zenuwstelsel te denken. Dit kan mogelijk langdurige pijnklachten en belemmeringen voorkomen.