Hielspoor of niet?
Wanneer heeft iemand een hielspoor?
In de praktijk komt het geregeld voor dat mensen met pijn onder de hiel de behandelaar vreemd aankijkt wanneer deze zegt dat er geen sprake is van hielspoor terwijl de huisarts met klem de term hielspoor meegaf na bezoek! In Nederland wordt al snel gesproken over “hielspoor” wanneer iemand klaagt over pijn onder de hiel, terwijl er legio andere oorzaken zijn van hielpijn.
Aangroei van bot op het hielbeen
Een hielspoor is niets anders dan een aangroei van bot op het hielbeen/de hak. Veel mensen hebben een hielspoor zonder dat zij dit weten of klachten hebben. Een veel meer voorkomend probleem is de oorzaak van deze ontwikkelde hielspoor: een peesplaatontsteking of fasciitis plantaris.
Peesplaatontsteking (fasciitis plantaris)
De peesplaat is een platte, zeer sterke bindweefselplaat onder de voet die medeverantwoordelijk is voor de vorm van de voetholte. Door verschillende factoren (sportbelasting/verkeerd looppatroon/gewichtsverandering/hormoon veranderingen/leeftijd) worden verschillende krachten uitgeoefend op de peesplaat. Bij overbelasting zal de peesplaat overmatig worden opgerekt en geïrriteerd raken met als gevolg pijn.
Behandeling van een hielspoor
Lokale behandeling, d.w.z. behandelen op de pijnplek, is dan ook vaak gericht op de fasciitis plantaris en niet op de benige aangroei onder de voet (de hielspoor).
Stabiliseren van de voet
Veel mensen hebben een afwijkend looppatroon, meer dan de 50% van de Nederlandse bevolking loopt met een zogenaamde overpronatie. We spreken van overpronatie wanneer tijdens de afwikkeling bij lopen de voetboog afvlakt en de voet naar binnen begint te zakken. Gevolg is een grotere trekkracht op de aanhechting van de peesplaat op het hielbot met mogelijk kleine scheurtjes in de peesplaat tot gevolg. Eerste optie om te behandelen is dus om de voet beter te stabiliseren bij landen op de grond om de continue overbelasting te verminderen door middel van op de persoon aangemeten podologische inlays.
Behandelen van de geïrriteerde peesplaat
Vervolgstap in het behandelproces is dat de geïrriteerde peesplaat wordt behandeld. Hiervoor bestaan verschillende behandelopties: taping - ESWT (shockwave) – stretching – oefentherapie. De keus van behandelen is afhankelijk van de hoeveelheid klachten die op dat moment bestaan en zal worden beoordeeld door de professional op basis van lichamelijk onderzoek i.c.m. echografisch onderzoek.
Heeft u last van een hielspoor?
Door de krachtige multidisciplinaire samenwerking binnen het Hielpijncentrum kunnen wij u als geen ander helpen. Wij nodigen u graag uit voor een eerste consult. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak!