Kun je hielpijnklachten voorkomen door je voeten te trainen?

Trainen van de intrinsieke voetspieren

Een groep Britse wetenschappers ontdekte dat de kleine spieren in de kern van je voeten (de zogenaamde intrinsieke voetspieren) een grote invloed hebben op je loophouding en dat het trainen van deze spieren klachten kan voorkomen. Deze spieren helpen bij de voetafzet en landing.

In de sportwereld is al langer bekend dat de rompstabiliteit een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van (hardloop) klachten. Gerichte spierversterkende oefeningen voor je romp blijken heel effectief te zijn. Nu is er onderzocht of iets dergelijks ook geldt voor de voeten. Het onderzoek toont aan dat het versterken van je kleine spieren in de kern van de voeten gunstig is voor het in stand houden van o.a. de gelengboog van de voet. Juist deze groep spieren wordt vaak vergeten. De stabiliteit van gelengboog is van groot belang voor het normaal kunnen functioneren van de voet. Wanneer deze groep spieren onvoldoende sterk is, ontstaat er onstabiliteit en ongewenste bewegelijkheid in de voeten. Hierdoor kunnen er voet( gerelateerde) klachten ontstaan.

Peesplaatonsteking

Een veel voorkomende klacht in de praktijk van de hielpijnspecialisten is een ontstoken peesplaat. Meestal ontstaat de ontsteking van de peesplaat door overbelasting. Heel interessant is nu de gedachte dat door het heel gericht en op de juiste manier trainen van de kleine voetspieren je de overbelasting op de peesplaat kunt verminderen. Je voorkomt daarmee overmatige rekkrachten op de peesplaat. Het trainen van deze spieren kan aanvullend worden gezien naast het bekende stretchen van de kuitspieren en achillespees.

Hoe train je de kleine spieren van je voeten?

Wanneer je gericht de kleine voetspieren wilt trainen, doe je dat door je geleng actief naar omhoog te bewegen en daarbij je achtervoet en voorvoet met tenen op de grond laat rusten. Het gaat hierbij niet om de zogenaamde buigspieren van de tenen maar om de dieper gelegen voetspieren. Het beste is om onbelast (zittend) te beginnen en dan naar verloop van tijd de belasting geleidelijk te verhogen.

Eerst staand op twee benen en uiteindelijk staand op een been. Uiteraard kan de hielpijnspecialist aangeven of deze oefening voor u ook van toepassing is en hoe dit aan te pakken.

Voet in rust

Voet opgetrokken

Bron: The foot core system: a new paradigm for understanding intrinsic foot muscle function
Patrick O McKeon,1 Jay Hertel,2 Dennis Bramble,3 Irene Davis4

Deel deze pagina