Pijn aan de binnenzijde van de voet bij kinderen

Uitstekende botpunt aan de binnenkant van de voet

Regelmatig komen er jonge patiënten in de praktijk met pijnklachten aan de binnenkant van de voet tijdens sporten en soms ook bij normaal bewegen. Bij inspectie is er bij deze groep patienten een sterk uitstekende botpunt zichtbaar aan de binnenkant van de voet. Druk en het naar binnen/omhoog bewegen van de voet wrijving over dit punt geeft de herkenbare pijnsensatie. Dit bot heet “os naviculare” (zie plaatje hieronder)

Os naviculare

Bron: surgeryassistant.nl

Oorzaken van de pijnklachten

Er kunnen meerdere oorzaken zijn van deze pijnklachten, de drie meest voorkomende worden genoemd:

1. Geïrriteerd botvlies

Door een doorzakkende voetboog en een extreem naar binnen gedraaid hielbeen wordt het botpunt van het “os naviculare” meer naar binnen gedrukt. Hierdoor kan meer wrijving en druk tegen de binnenkant van de schoen ontstaan. Bij sporten waarbij veel gerend en gesprongen wordt komt er extra veel druk te staan op het botpunt met pijn tot gevolg.

2. Peesontsteking

Vanuit het onderbeen komen een aantal spieren die rondom de enkel overgaan in pezen die uiteindelijk in de voet aanhechten op het bot. Op het botpunt van het “os naviculare” hecht een belangrijke spier aan ( m. tibialis posterior) die er mede voor zorgt dat de voetboog in een juiste stand wordt gehouden. Bij overbelasting door bv. een platvoet kan deze pees gaan irriteren (peesontsteking)

3. Ziekte van Köhler

Een relatief onbekende oorzaak van de pijnklachten is de ziekte van Köhler. Dit betreft een probleem van het os naviculare waarbij er door onbekende reden een tekort aan bloedtoevoer is ontstaan tijdens de groei waardoor het bot zich niet optimaal ontwikkeld met pijn tot gevolg.

Ik herken de klachten bij mijn kind, en nu?

Snelle diagnosestelling en het instellen van een goed behandelplan zijn essentieel om verergering van klachten te voorkomen.

Bij oorzaken 1 en 2 (hiervoor beschreven) zal het kind vrij snel zijn of haar sporten weer kunnen hervatten zonder klachten mits er snel en adequaat wordt gehandeld. Een goed lichamelijk onderzoek door fysiotherapeut/podoloog is vaak al voldoende.

Taping en (tijdelijk) aanpassen van de sportbelasting is een goede en makkelijke manier om de voet voldoende rust te gunnen waardoor het natuurlijke herstel snel op gang komt. Het opnieuw optreden van de klachten is te voorkomen door het aanmeten van een goede steunzool en gerichte oefentherapie.

Bij verdenking van de ziekte van Kohler (oorzaak 3) is een snelle herkenning door behandelend fysiotherapeut/podoloog essentieel om ernstigere problemen in de toekomst tot een minimum te beperken. De patiënt zal worden teruggestuurd naar de arts voor verder onderzoek (Röntgenonderzoek is nodig om de diagnose te bevestigen)

Deel deze pagina