Pijnlijke voeten bij zwangerschap

Hielpijn door zwangerschap

Hoe mooi het ook is om in blijde verwachting te zijn, het kan gedurende die negen maanden toch wat ongemakken met zich mee brengen. Wist u dat juist tijdens de zwangerschap pijnlijke voeten, zoals hielpijn, kunnen ontstaan?

Tijdens zwangerschap komt het hormoon relaxine vrij. Dit hormoon heeft als doel om de groei en de doorgang van het kind bij de bevalling te faciliteren. Het bereikt in ongeveer de 12e week van de zwangerschap de hoogste concentratie. Dit kan tot 10x zo hoog zijn als de normaalwaarde!

Pijnlijke voeten bij zwangerschap

Meer bewegelijkheid in de gewrichten

Dit hormoon breekt het bestanddeel collageen af, waardoor spieren en banden slapper worden. Hierdoor ontstaat er meer bewegelijkheid in de gewrichten. Klachten kunnen ontstaan als de belastbare grenzen van de structuren overschreden worden. Zo kan een pees bijvoorbeeld tot 6% rek verdragen. Wordt deze grens overschreden, dan ontstaat er schade met als mogelijk gevolg klachten. Daarnaast kan relaxine zorgen voor vochtophogingen, met name in gewrichten.

Doorzakken van de voet

Maar wat heeft dit hormoon dan te maken met voeten? Er wordt vaak gezien dat met name bij de eerste zwangerschap het voetgewelf doorzakt, waardoor de voet langer en breder wordt. Dit in combinatie met een forse gewichtstoename in een relatief korte tijd heeft een negatief effect op de reeds verzwakte pezen en banden. Veel voetklachten zijn gerelateerd aan het doorzakken van de voet in combinatie met overbelasting door het gewicht wat ze moeten dragen.

De ernst van de klachten is met name afhankelijk van hoeveelheid relaxine, welke rond de 12de week de maximale waarde zal zijn. Doordat de voet verandert is van vorm kunnen structuren als peesplaten, banden en pezen overbelast raken of opgerekt worden. Hierdoor raken ze geïrriteerd. En dan kan er peesontsteking ontstaan of plantaire fasciitis.

Hielspoor

Wat kunt u doen tegen hielpijn tijdens de zwangerschap?

Steunzolen

Op maat aangemeten steunzolen kunnen de voet ondersteuning bieden voor het doorzakken van voet en verlichten de klachten. Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap en na de bevalling enkele malen op controle te komen, zodat de behandeling van de voetklachten adequaat wordt aangepakt.

Goede schoenen

Het effect van een steunzool werkt nog beter als deze gedragen wordt in combinatie met een geschikte schoen, die de doorgezakte voet en het toegenomen lichaamsgewicht goed kan dragen. Kies bijvoorbeeld schoenen met een stevig contrefort, extra goede afwikkeling en voldoende draagvlak om het toegenomen lichaamsgewicht te kunnen dragen. Vanwege het doorzakken van de voeten in combinatie met het vasthouden van vocht kan het zijn de “oude” schoenen niet goed meer passen. Of misschien zelfs en wringen en knellen omdat ze te klein zijn.

De slapte van de pezen en banden neemt in de 9 maanden na de bevalling weer af tot normaal. Maar na de bevalling is bij één derde van de vrouwen het voettype en de voetmaat blijvend veranderd. Dat is nog eens een goed excuus om op schoenenjacht te gaan!

Maak een afspraak

Heeft u last van pijnlijke voeten tijdens de zwangerschap? Onze specialisten staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek bij één van onze vestigingen.

Maak een afspraak

Deel deze pagina