Pijnlijke peroneuspees als oorzaak van hielklachten

Wat is een pijnlijke peroneuspees?

De pees van de kuitbeenspier (de peroneuspees) bestaat uit twee delen, een kort gedeelte (de peroneus brevis) en een lang gedeelte (de peroneus longus). De pezen bevinden zich aan de buitenkant van de enkel (dus aan de kant van de kleine teen), juist onder en achter de enkelknobbel.

Bij het aanspannen van de kuitbeenspier wordt de achtervoet naar buiten gedraaid, en de voorvoet naar onderen bewogen. Als de pezen overbelast raken, of de enkel fors verzwikt is geweest, kan er schade aan de pees ontstaan. De medische term hiervoor is peroneus tendinopathie. Hierdoor kunnen pijnklachten aan de buitenkant van de hiel en enkel ontstaan. Op den duur kan de peroneuspees zelfs zo verzwakken dat de pees (in de lengte) scheurt.

Wie krijgt pijnlijke peroneuspees?

De belangrijkste oorzaak van een pijnlijke peroneuspees is overbelasting. Dit kan een acute of een chronische overbelasting zijn. Maar ook reuma en andere auto-immuun ziekten kunnen een pijnlijke peroneuspees veroorzaken.

Overbelasting van de peroneuspezen kan ontstaan door bijvoorbeeld:

  • Mensen met een holvoet waarbij de achtervoet naar buiten gekanteld staat;
  • (Meerdere) ernstige verzwikking(en) van de enkel;
  • Hardlopen op onregelmatig terrein (bossen e.d.), op slecht schoeisel (naar buiten versleten, of te weinig demping), of met overgewicht.

Wat is de behandeling van een pijnlijke peroneuspees?

Dit is afhankelijk van de oorzaak van de klachten. Bij een reumatische aandoening zal de focus op een medicamenteuze behandeling liggen, terwijl bij een (chronische) overbelasting een combinatie van therapiezolen en fysiotherapie kan worden voorgeschreven.

Therapiezolen

Met de therapiezolen moet de stand van de voet verbeterd worden, zodat er minder krachten op de buitenenkel komen te staan.

Fysiotherapie

Er zijn veel verschillende behandelingen die de fysiotherapeut kan aanbieden: strechten, oefentherapie (op kracht en balans), dwarse frictie, curetaping, etc.

Schoenen

Soms ligt de oorzaak in de schoenen. Uw registerpodoloog of podotherapeut kan het beste uw (hardloopschoenen) beoordelen.

Een operatie

In enkele gevallen is een operatie noodzakelijk. Als de peroneuspees (of pezen) gescheurd zijn, genezen die niet meer uit zich zelf. De pezen kunnen wel door middel van een operatie gehecht worden. Soms zal tijdens de operatie noodzakelijk zijn meteen een standsverandering van de voet te verrichten. Ook als u klachten hebt van een peroneuspees die voortdurend van zijn plaats schiet (peroneuspeesluxatie) kan een operatie een oplossing bieden.

Deel deze pagina