Praktijkvoorbeeld van het Hielpijncentrum
Pijn aan de onderzijde van de hiel
Een vrouw van 64 jaar heeft sinds anderhalf jaar pijnklachten aan de buitenzijde van de linker hiel. Niet aan de onderzijde, maar aan de achterzijde. De pijn is ontstaan na het dragen van pumps op de bruiloft van haar zoon. De klachten bestaan uit een stijf gevoel bij het opstaan in de ochtend en als ze een tijdje heeft gezeten en daarna weer gaat lopen. Schoenen met een dichte hiel geven pijnklachten. Ze loopt graag op slippers.
Welke therapieën zijn reeds toegepast?
Voor ons, bij het Hielpijncentrum, is het belangrijk om te weten welke therapieën reeds zijn toegepast. Mevrouw heeft steunzolen die de voetboog aan de binnenzijde ondersteunen en mevrouw heeft fysiotherapie gehad. De fysiotherapeut heeft rekoefeningen meegegeven en 5 shockwave behandelingen toegepast. De rekoefeningen doet mevrouw nog steeds elke dag.
Onderzoek
De achillespees voelt niet verdikt. Niet meer verdikt dan de rechter achillespees. Aanraken (palpatie) van de achillespees is niet gevoelig. Meer naar het hielbeen waar de achillespees aanhecht wordt het gevoeliger. Er is een specifieke plek aan de buitenzijde van de hiel die de meeste pijn geeft. Deze plek is op het meest uitstekende gedeelte van de hiel. Meestal ook de plek die de meeste druk levert op een hielkap van een schoen. De kuitspieren zijn beiderzijds te kort en mevrouw heeft een holle voet.
Aanvullend onderzoek
Als aanvullend onderzoek hebben wij een echografisch onderzoek verricht. Hierbij zijn in het verloop van de achillespees geen bijzonderheden waar genomen. Bij de aanhechting van de achillespees op het hielbeen is wat kalkvorming zichtbaar. Meer naar de buitenzijde van de hiel, maar nog steeds in de aanhechting van de achillespees, is zo’n zelfde kalkvorming zichtbaar, maar dan in de vorm van een gemene punt van 5 mm hoog die naar achteren wijst. Deze punt wordt ook wel benige uitwas, doornvormige verkalking, trekspoor of hielspoor genoemd. In deze tekst praten we verder over een hielspoor.
Oorzaken
De oorzaak van een hielspoor is te veel trekkracht aan een peesaanhechting. Door langdurige trekkracht en overbelasting op een pees kunnen kleine beschadigingen ontstaan. Deze beschadigingen kunnen leiden tot kalkvorming. Deze kalkvorming is eerst zacht, maar na een lange tijd wordt deze hard. Als de kalk nog zacht is, kan je het nog verwijderen door middel van shockwave therapie. Is het al hard, dan is dat niet meer mogelijk. Helaas krijgen de meeste mensen pas klachten als de kalk al verhard is. Een hielspoor komt dus niet alleen voor aan de onderzijde van de voet.
Toen mevrouw de pumps droeg tijdens de bruiloft was het hielspoor al in grote maten aanwezig. Omdat de voet bij een pump strak in de schoen zit en de hiel hard tegen de achterzijde van de schoen wordt gedrukt, begon dit hielspoor klachten te vertonen.
Therapie
Belangrijk is dat het hielspoor niet meer tegen de harde achterzijde van de schoen wordt gedrukt. We gaan de achterzijde van de schoen bekleden met kunststof plaatmateriaal dat niet zacht en niet hard is. Op de plek van het hielspoor komt een uitsparing. We bekleden dit met een lapje leder, zodat het mooi blijft zitten. Daarnaast gaan we de trekkracht van de achillespees verminderen door middel van schoenen met een hielheffing tussen de 1,5 en 3 centimeter en sturen mevrouw naar de fysiotherapeut van het Hielpijncentrum om te kijken of de rekoefeningen goed worden uitgevoerd.
Hoe is het afgelopen?
Mevrouw is sinds 2 jaar een ‘trouwe’ patiënt van de praktijk. Het heeft vijf maanden geduurd voordat de pijn zo goed als verdwenen was. Op de schoenen met de aanpassing aan de binnenzijde van de hiel loopt mevrouw pijnvrij. Mevrouw brengt elk nieuw paar schoenen voor dezelfde aanpassing.
Maak een afspraak
Benieuwd hoe het Hielpijncentrum uw hielklachten kan verhelpen? Neem contact met ons op voor een consult.