Praktijkvoorbeeld van het Hielpijncentrum
Pijn aan de onderzijde van de hiel bij een kind
Een jongetje (Jasper) van 11 jaar heeft sinds twee jaar pijn aan beide hielen. De pijn neemt toe tijdens en na sporten (voetbal). In de ochtend heeft hij geen pijn. De pijn is met periodes minder of meer aanwezig. Jasper is een fanatieke speler die twee keer per week traint en in het weekend een wedstrijd speelt. Daarnaast is hij na school en in de pauzes ook vaak met zijn vriendjes aan het voetballen. Jasper slaat niet graag een training of wedstrijd over, ondanks de pijn.
Welke therapieën zijn reeds toegepast?
Jasper is al onder behandeling bij de fysiotherapeut en draagt universele siliconen (zachte) hielstukjes in zijn voetbalschoenen. Hij past de intensiviteit van zijn trainingen en wedstrijden niet aan.
Onderzoek
Jasper heeft een voet met een hoge wreef, waarbij het hielbeen wat naar binnen gekanteld staat. Als hij loopt zakt de middenvoet naar binnen (overpronatie). Als ik met twee handpalmen de hiel omsluit en van twee kanten druk uitoefen op het hielbeen (squeeze test), geeft dit een herkenbare pijn. Druk op de groeischijf is ook pijnlijk. Jasper kan wel actief op de hakken staan met zijn tenen van de grond, maar dit is pijnlijk.
Aanvullend onderzoek
Als aanvullend onderzoek hebben wij een echografisch onderzoek verricht. Hierbij zijn in het verloop van de peesplaat onder de voet en de achillespees geen bijzonderheden waargenomen. De groeischijf (apofyse) is met de echo goed in beeld te brengen. Dat wil zeggen dat we de opening aan de achter- en de onderzijde van het hielbeen kunnen waarnemen en beoordelen. Bij Jasper hebben we een onrustig beeld van de groeischijf gezien met een kleine zwelling aan beide kanten.
Conclusie
Aan de hand van de resultaten van de testen, zoals beschreven bij ‘onderzoek’, kunnen we al concluderen dat de kans groot is dat Jasper de ziekte van Sever heeft. Het echografisch onderzoek kan dit onderbouwen.
Oorzaken
Bij kinderen bestaat het skelet nog geheel of gedeeltelijk uit kraakbeen. De botten van kinderen groeien vanuit groeischijven. De groeischijf is een onderdeel van het bot dat bestaat uit niet verbeent kraakbeen. Hieruit vormt zich nieuw bot, waardoor het bot als geheel langer wordt.
In het hielbeen zit dus ook een grote groeischijf. De achillespees en de peesplaat hechten beiden aan op het hielbeen waar een groeischijf tussen zit. Deze kunnen bij een kanteling van het hielbeen meer trekkracht op het bot uitoefenen dan normaal, waardoor de groeischijf overbelast kan raken. Daarnaast kan de groeischijf geïrriteerd raken bij grote impact als rennen op harde ondergrond of springen. In sommige gevallen kan overgewicht een rol spelen, dat is bij Jasper niet aan de orde.
Therapie
De behandeling begint bij het aanpassen van de activiteiten. Met name rennen en springen moeten verminderd worden. Het kind kan spelen of sporten tot aan de pijngrens. Hierin speelt de begeleiding van de ouder een belangrijke rol. We gaan een zool maken die zacht is in de hiel en de stand van het hielbeen corrigeert. Deze beschermd de groeischijf en verminderd de trekkracht van de pezen op het hielbeen.
Hoe is het afgelopen?
Jasper kan blijven sporten, maar maakt de training of wedstrijd niet altijd helemaal af en moet soms een training of wedstrijd overslaan. De pijn is veel minder, maar is soms nog aanwezig. Als de groeischijf gaat sluiten zal de pijn ook verdwijnen. Dit is bij jongens meestal rond het 15e levensjaar.
Maak een afspraak
Benieuwd hoe het Hielpijncentrum uw hielklachten kan verhelpen? Neem contact met ons op voor een consult. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum!