Tintelingen, nachtpijn en een verdoofd gevoel

Heeft u een tarsaal-tunnelsyndroom?

Een tarsaal-tunnelsyndroom is een zenuwbeknelling van de tibialis zenuw of zijn takken (één van de takken loopt naar de hiel) in de tarsale tunnel, dat is het zachte deel achter de enkel voor de achillespees.

Oorzaken

De oorzaken van een tarsaal-tunnelsyndroom worden ingedeeld als intrinsiek, extrinsiek of een combinatie van beiden.

Intrinsieke oorzaken

Artrose, verdikte banden, verdikte pezen, ruimte-innemende massa’s zoals vergrote aderen, ganglion, vetbultje, zwellingen, verdikking van de zenuw zelf en accessoire spieren. Bloeduitstorting na een trauma kan leiden tot verklevingen en littekenweefsel.

Extrinsieke oorzaken

Direct trauma, nauwe schoenen, achtervoet met afwijkende stand, oedeem (zwangerschap, vaataandoeningen), reuma, diabetes, litteken na een operatie.

Steeds repeterende bewegingen van de enkel tijdens activiteiten als springen kunnen leiden tot verhoogde druk in de tunnel met als gevolg irritatie van een zenuwtak.

Symptomen

Een symptoom van een tarsaal-tunnelsyndroom is pijn in het gebied van de tarsale tunnel achter de bobbel van de enkel, met uitstraling in de voetboog en onderzijde van de voet inclusief de hiel. Soms komen ook nachtpijn en kramp in de voetzool voor.

Naast pijn, verandert het gevoel in de voet wat zich kenmerkt door een brandend, tintelend en doof gevoel. Ook kunt u een 'vol gevoel' hebben achter de binnenenkel.

Diagnose

In het Hielpijncentrum kunnen we met een hoogfrequentie echosysteem de zenuwtakken bekeken worden tot en met de draadjes (axonen) die erin lopen. Zo is eenvoudig te zien of de zenuw nog gezond is of niet.

Druk op de zenuw achter in de enkel is eveneens gemakkelijk te zien met een goed echosysteem. Veel oorzaken van druk op een zenuwtak zijn daarom goed te diagnostiseren.

Behandelingen

Er zijn veel verschillende niet-operatieve behandelingen mogelijk voor een tarsaal-tunnelsyndroom. Onderstaand vindt u een overzicht van de meest voorkomende.

Aanpassing belasting

Indien van toepassing; pas (sport)-activiteiten aan op geleide van pijn. Eerst nog geen sport gaan beoefenen als daar extensie MTP-I (het gewricht waar de grote teen samenkomt met het middenvoetsbeentje) te verwachten valt.

Hielheffing

Verhoogde hielheffing om de spanning op de buigpees van de grote teen te verminderen. Deze ‘hielheffing’ kan al een eigenschap van de schoen zelf zijn. Bijvoorbeeld bij een sportschoen of wandelschoen met een dikke hak. Maar u kunt ook in de schoen onder de inlegzool een zacht stukje materiaal leggen dat voor de hielheffing zorgt.

Steunzolen

Steunzolen kunnen gebruikt worden voor het verruimen van de buig mogelijkheden van de grote teen door een functionele verkorting van de route van de lange buigpees.

Schoenadvies

Bij beperkte afwikkelfunctie helpt een schoen met een stijve loopzool en afwikkelcompensatie met een maximale hakhoogte van 2,5 á 3 centimeter. Het bevorderen van afwikkeling scheelt trekkracht op de pees. Een gespecialiseerde zaak voor schoenen of sportschoenen kan hiermee prima helpen.

Rekoefeningen

Bij verkorte kuitspieren kunnen rekoefeningen, volgens een individueel samengesteld bewegingsprotocol, uitkomst bieden. Een fysiotherapeut kan hier zijn visie op geven en beleid op voeren!

Brace

Een brace zorgt voor beperkte beweging in de enkel om het verloop van de buigpees van de grote teen rust te geven.

IJsmassage

Bij een actieve ontsteking: tijdelijk (1 week) ijsmassage op het gewricht van de grote teen. IJsmassage helpt alleen bij actieve ontstekingen niet dieper dan 4 mm.

Medicatie

Als medicatie kunnen ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's) worden gebruikt. Uitsluitend in overleg met de huisarts.

OVAC

Orthopedische Voorziening Aan Confectieschoenen. Om grondreactiekracht te verminderen wordt een schoen aangepast door een orthopedisch schoentechnicus met afwikkelcompensatie en zoolverstijving. Dit gebeurt op voorschrift van een orthopedisch chirurg.

Maak een afspraak

Herkent u zich in bovenstaande klachten? Maak dan een afspraak bij een hielpijnexpert in het Hielpijncentrum. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Deel deze pagina