Voorvoetklachten bij wielrennen

Eén van meest gehoorde klachten onder wielrenners

Na een uurtje fietsen begint opeens de voorvoet pijn te doen. Het start met een branderig gevoel en kan eindigen met dermate pijn dat er zelfs gestopt moet worden. Een erg vervelende klacht die de lol van het rondje fietsen compleet teniet kan doen. Gelukkig is deze klacht in vrijwel alle gevallen goed op te lossen.

Hoe ontstaan voorvoetklachten bij wielrennen?

De oorzaak van deze klacht is te vinden in een aantal variabelen. Allereerst komt er tijdens het wielrennen heel veel druk te staan op de voorvoet. Dit komt natuurlijk omdat de wielrenschoen door middel van een schoenplaatje aan het pedaal vastzit. Het punt waar de kracht dus wordt overgebracht op de pedalen ligt dus precies onder de voorvoet. Geen mooie verspreiding van de krachten zoals bij hardlopen, maar een hoge puntdruk direct op de gewrichten van de voorvoet. Dit heeft uiteraard uitwerking op de gewrichten en de kapsels, maar ook op de structuren die tussen die gewrichten lopen zoals de zenuwen.

Samen met deze hoge druk, zal de voet tijdens het wielrennen wat uitzetten. Dit komt door de warmte. Met als resultaat dat de voet eigenlijk nog strakker in de schoen gaat zitten, dus minder ruimte voor alle structuren in de voet. De meest voorkomende klacht is dan ook een zenuwbeklemming in de voorvoet, ook wel een Mortonse Neuralgie genoemd. Simpel uitgelegd; een zenuwvertakking die klem zit tussen 2 botjes.

Schoeisel, schoenplaatjes, fietspositie en anatomie

Oorzaken van deze pijnlijke blessure zijn inderdaad te vinden in het soort schoeisel, de plaatsing van de schoenplaatjes, de afstand tussen het zadel en de pedalen, en helaas ook pure pech qua anatomie.

Schoeisel

Let goed op de breedte van de schoen. Zorg dat de schoen goed gepast wordt, neem het binnenzooltje uit de schoen en ga daar op staan. Kijk of de voet niet teveel uitsteekt aan de zijkanten van het zooltje. Vergelijk diverse merken, er zit namelijk veel verschil tussen de merken en modellen. Let wel, een te brede schoen heeft vaak als resultaat dat de tenen gaan klauwen. Dit verhoogt ook de stress in de voorvoet en kan ook deze voorvoetklachten veroorzaken.

Wielrenschoenen hebben altijd een stijve zool. Het materiaal van deze zool is belangrijk voor de verspreiding van de krachten. Een carbon zool is veel stijver, waardoor je makkelijker de krachten over de gehele voetzool kan verspreiden. Een kunststof zool is een stuk flexibeler waardoor er alsnog een piekdruk gegenereerd kan worden onder de voorvoet. Misschien lost de juiste schoen het probleem nog niet op, maar het is wel de basis. Zorg dus voor een goed passende schoen.

Schoenplaatjes

Hier is vaak veel in te winnen. Het overgrote deel van de wielrenners besteedt hier namelijk geen of weinig aandacht aan. Het schoenplaatje kan namelijk een flink eind naar voor en achter worden bewogen, en ook naar de zijkanten. Een iets andere plaatsing van het plaatje kan enorm veel druk van de voorvoet afhalen en de dynamiek van de voet tijdens het fietsen compleet veranderen. Laat hier naar kijken door een expert!

Fietspositie

Misschien lastig voor te stellen, maar de zadelhoogte heeft veel invloed op de dynamiek van de voet tijdens het fietsen. Van een hele rustige mooie ‘loopbeweging’ tijdens het fietsen tot een voet die alleen maar naar beneden gericht staat. Deze zadelhoogte is goed te optimaliseren tijdens een bikefit.

Anatomie

Uiteraard bestaat ook de kans dat de genen wat minder gunstig zijn, en er dus van nature al sneller last kan zijn van deze blessure. Er zijn tal van oorzaken zoals weinig demping (vet) onder de voorvoet, een afwijkende stand van de voervoet, een platte voet of zelfs een holvoet. Bij deze gevallen is een op maat gemaakte steunzool een uitstekende keus. De steunzool zal de voetstand corrigeren en de krachten nog beter verdelen over heel de voetzool. Bij een “insole footscan” kan er tijdens het fietsen gezien worden waar de piekbelasting zich bevindt, en kan er dus heel gericht actie worden ondernomen om de klacht te minimaliseren.

Voorbeeld van “insole footscan”
Voorbeeld van “insole footscan”

Maak een afspraak

Heeft u last van hielpijn? Maak dan een afspraak bij één van de hielpijnexperts van het Hielpijncentrum. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Deel deze pagina