Wanneer opereren we een hielspoor?
Als de klachten blijven aanhouden
Gelukkig hoeft een hielspoor maar heel zelden geopereerd te worden, want meestal helpen de niet operatieve behandelingen genoeg. Maar als de klachten toch blijven aanhouden, ondanks nachtspalken, het stretchen van de kuitspier, shockwavetherapie, etc., kan een operatie een uitkomst zijn.
Wat kan er worden gedaan bij een operatie?
De plaat onder de voet (fascia plantaris) staat via het hielbeen in directe verbinding met de kuitspieren. Als er rek op de kuitspieren wordt gezet, wordt ook de fascia plantaris uitgerekt. Dit gebeurt bij iedere stap die u zet. Om de fascia plantaris onder de voet meer ‘rust’ te geven is het belangrijk dat de kuitspieren voldoende lengte hebben. Bij veel mensen zijn de kuitspieren echter wat te kort. Dit geeft dus extra spanning op de fascia plantaris, en hierdoor kan hielpijn ontstaan.
Bij mensen die ondanks goed en consequent uitgevoerde rekoefeningen toch nog korte kuitspieren hebben, kan het operatief verlengen van de kuitspieren een uitkomst bieden. Hierdoor wordt de bewegelijkheid in de enkel vergroot en er minder hard aan de fascia plantaris getrokken tijdens het lopen.
Verlengen van de kuitspier
Er zijn echter ook mensen met een fasciitis plantaris die helemaal geen verkorte kuitspier hebben. Voor die mensen is dus een kuitspier verlenging niet geschikt. Als de kuitspier een normale lengte heeft, kan (een deel van) de pijnlijke peesplaat ter hoogte van de aanhechting aan het hielbeen worden losgesneden.
Waarom wordt er pas voor een operatie gekozen als niets anders helpt?
Een operatie heeft twee nadelen:
- Een operatie helpt ook niet altijd, sommige mensen worden dus ‘voor niets’ geopereerd;
- Er kunnen door een operatie ook complicaties of andere, nieuwe klachten ontstaan.
Bij fasciitis plantaris klachten kijken we dus eerst of de pijn met wat meer onschuldige behandelingsmethoden te verhelpen is. Als dat niet zou lukken, hebben we nog altijd de mogelijkheid van een operatie achter de hand.