De hiel en een boot (deel 2)
Wat als het hielbeen instabiel is?
In een eerder blog werd het hielbeen vergeleken met een boot die al deinend op de golven zijn weg moet zoeken door het water, gelijk de bewegingen van het hielbeen tijdens het lopen. Er wordt in deze blog uitgegaan van een te weinig bewegend hielbeen (calcaneus), met als gevolg dat er te weinig deiningen kunnen worden opgevangen met overbelasting en dus pijn onder de hiel tot gevolg.
Maar wat nou als het hielbeen niet te weinig, maar veel te veel beweegt? Wat gebeurt er dan allemaal in, om en onder de voet?
Neem de boot weer als vergelijking
Als de boot volledig stuurloos is in de golven, dan duikt en draait de boot alle kanten op met schade van welke orde dan ook tot gevolg. In de voet is het niet anders: als de voet te soepel is (oftewel te veel bewegingen kan maken), dan zal de voet dus tijdens landen en afwikkelen alle kanten op bewegen. Gevolg: een instabiel gevoel in de voet en vermoeidheid en uiteindelijk pijn tot gevolg.
Behandelmogelijkheden van een instabiele voet
Mooi om te weten, maar wat moet ik hiermee zult u denken? Bij een instabiele voet (dat wil zeggen: van alle 26 botstukken in de voet zijn er een aantal die te veel kunnen bewegen t.o.v. elkaar) is de voet stuurloos. Bij elke stap en landing bewegen de botten niet in een optimale manier met op de lange termijn overbelasting tot gevolg.
Op blote voeten lopen
Om dit geheel te stabiliseren zijn er verschillende oplossingen te bedenken, Gythe Bulstra noemde er al één: blote voeten lopen. In de praktijk zien we binnen het hielpijncentrum veel mensen die juist weigeren om op blote voeten te lopen omdat dit juist de klachten verergerd.
Oefenen op kracht en coördinatie
Andere oplossing is om alle onderbeen en voetspieren gericht te oefenen op kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen om zodoende langer op eigen spierkracht de botten bij elkaar te kunnen houden. De fysiotherapeut is hier de aangewezen persoon om u te helpen. Helaas in de praktijk blijkt: je oefent, voor je gevoel, tot je een ons weegt, de instabiele voet wordt nauwelijks stabieler. Oorzaak ligt meestal in het feit dat we als mens onvoldoende gemotiveerd zijn om veel en dagelijks te oefenen wat echt een vereiste is bij oefenen.
Tape of een brace
Oplossing drie zou kunnen zijn om de voet te stabiliseren door te tapen of om een brace aan te meten. Ook deze oplossing heeft een moeilijkheid: niet elke voet is gelijk, zo ook niet elke brace. Zoek dus maar eens de meest ideale combinatie voet-brace bij elkaar om te stabiliseren! En hoe lang moet je dit dan doen? Eeuwig? Ook geen ideale oplossing dus…
Steunzolen
De laatste oplossing die ik hier noem: een stevige schoen met een goede ondersteuning van onderaf in de vorm van een aangemeten steunzool. Ook hier zijn nadelen te noemen: niet elke stevige schoen voldoet aan het schoonheidsideaal van de dragen van de schoen, of de zool past niet lekker in de schoen die juist wel mooi wordt gevonden.
Maak een afspraak
Eigenlijk ligt de oplossing waarbij niet geopereerd hoeft te worden in een combinatie van alle bovengenoemde oplossingen. En niet vergeten een heel belangrijke factor in het helingsproces in het lichaam: tijd. Ga in overleg met uw specialist binnen het Hielpijncentrum en kom samen tot de voor u meest ideale combinatie om uw probleem op te lossen! Daar zijn we voor!