Fysiotherapeutische behandelingen bij hielpijn
Meer behandelingen dan alleen shockwave therapie
Wanneer u binnen het Hielpijncentrum wordt doorverwezen voor verdere behandeling door de fysiotherapeut, kan de behandeling bestaan uit meerdere behandelvormen. Shockwave therapie is reeds behandeld (zie mijn blog van 23 april 2015), maar wat als deze behandeling niet voldoende aanslaat en de klachten verdwijnen maar langzaam?
Wat zijn andere fysiotherapeutische behandelmogelijkheden?
Stretching kuitspieren
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een verkorting van de kuitspieren mede veroorzaker kan zien van pijn onder de hiel. Een bewezen manier van verlenging van deze spiergroep is stretching volgens het zogenaamde Alfredson-protocol; een intensief rekprogramma voor thuis waarbij de kuitspiergroep wordt verlengd d.m.v. gecontroleerde rek tijdens aanspanning. Uw fysiotherapeut neemt dit programma met u door en zal deze controleren op verschillende meetmomenten.
Taping
Bij overmatige pijn onder de hiel kan taping volgens een speciale methode er voor zorgen dat de pijn onder uw hiel sterk verlicht wordt en in sommige gevallen zelfs een vrijwel pijnvrij functioneren tijdens normale dagelijkse handelingen tot gevolg hebben!
Manuele stretching van bindweefsel
Uit laatste onderzoeken is gebleken dat het langdurig rekken met bepaalde technieken uitgevoerd door uw behandelend fysiotherapeut van onderhuids bindweefsel in de kuit en voet zeer effectief kan zijn bij het verminderen van pijnklachten.
Alle boven genoemde maatregelen dragen samen bij aan een “gezond milieu” in de kuit/voet waardoor uw lichaam de kans krijgt de klachten op een goede manier te doen verminderen. De combinatie hiervan met een goed aangemeten inlay zal in veel hielpijn-gevallen een zeer bevredigend resultaat tot gevolg hebben!
Behandeling op maat
Per persoon wordt bepaald of en welke combinatie van fysiotherapeutisch handelen tot het meest gunstige resultaat zal leiden. Niet elke hielpijn kan op dezelfde wijze worden benaderd, elk mens is immers verschillend en zal ook verschillend reageren op de behandelingen. De podoloog/echografist binnen het Hielpijncentrum heeft hierin een belangrijke rol!
Wanneer corrigerende/ondersteunende steunzolen worden aangemeten hebben zij immers het overzicht over de voortgang van uw klachten! Hij/zij kan u daarom adviseren om een vervolgtraject te starten bij de fysiotherapeut wanneer uw klachten ondanks goede therapiezolen niet direct het gewenste resultaat leveren en de klachten langer blijven bestaan dan gewenst.