Slippers, rug- en hielpijn

In het Hielpijncentrum (locatie Sassenheim) wordt de hielpijn specialist ondersteund door een chiropractor. DDe reden hiervoor is omdat de oorzaak van pijn in de hiel of voet niet altijd ook in dit gebied te vinden is. Tijdens de intake en het lichamelijk onderzoek wordt daarom aandacht besteed aan de hele beweegketen vanaf de rug omlaag, via de heupen en knieën naar de voeten.

Het is zomer!

Zodra tegen het einde van de lente de temperaturen stijgen, is de kans groot dat u regelmatig uw slippers draagt. Mensen met een rugklacht merken vaak dat hun rug in die periode opspeelt. Zou dit dan het gevolg kunnen zijn van het lopen op slippers? Dat zou kunnen. Naast bijvoorbeeld slechte houding, overbelasting en slijtage kan het type schoenen wat u vaak draagt van invloed zijn op uw rug. Met name instabiel schoeisel, zoals slippers, sandalen en hakjes zonder bandje om de hiel of enkel, kan bijdragen aan rugpijn. Dit type schoeisel kan zorgen voor een abnormale biomechanische belasting of stand van uw voeten en dit kan weer leiden tot klachten aan de knieën, heupen en de onderrug. In tegenstelling tot goed passende, stevige en stabiele schoenen geven slippers nauwelijks tot geen steun aan de voeten.

Slippers, voettype en rugpijn

Als u van nature platvoeten of doorgezakte voeten heeft, kan het lopen op slippers voor een overbelasting van de spieren en pezen in de voeten zorgen. Dit kan leiden tot een tendinitis (peesontsteking). Doorgezakte voeten (overpronatie) worden gekenmerkt door vermindering van de voetboog. Wanneer deze niet door goed zittende schoenen wordt gesteund, kan dit op den duur leiden tot slijtage van de binnenmeniscus (kraakbeen) van de knie. En als de knieën niet juist werken, zorgt dit op z’n beurt weer voor een extra belasting op de heupen en de onderrug, wat kan leiden tot slijtage van de tussenwervelschijven. Wanneer u juist holvoeten heeft, met een (te) hoge voetboog, wordt er meer druk uitgeoefend op de buitenzijde van de benen en knieën, met potentieel heup en rug klachten als gevolg. Ook met dit voettype is goed ondersteunend schoeisel van belang om (verergering van) deze klachten te voorkomen.

Welke schoenen kan ik dan wel dragen?

Het is niet nodig om uw slippers direct weg te gooien. Kijk of uw slipper stevig is en niet in het midden dubbel kan buigen. De zool mag bij de tenen juist wel wat buigzaam zijn. Verder kan een slipper, sandaal of zomerschoentje met een bandje om de hiel of enkel het grote verschil maken tussen wel en geen klachten aan de voet of rug. Deze bandjes houden de voet op z’n plek. Voorkomen dat de voeten uit de slipper of sandaal glippen zorgt voor meer stabiliteit tijdens de wat langere wandelingen en kan ook een peesontsteking van de voet voorkomen.

Ook schoenen met een hak hoger dan 5 cm worden afgeraden. Door te staan en lopen op hoge hakken verschuift uw zwaartepunt naar voren, waardoor de onderrug hol gaat trekken. Dit kan een rug klacht geven of verergeren.

Draag slippers waar ze voor bedoeld zijn!

Slippers zijn bedoeld voor in en om huis, naar het strand of zwembad, op de camping. Voor kleine stukjes lopen dus!

Maak een afspraak

Mocht u ondanks de tips toch last hebben van (chronische) voet en/of rugklachten en u vermoedt dat uw voetvorm in combinatie met uw keuze schoeisel wellicht een factor zijn, neem dan gerust contact op met Hielpijncentrum, locatie Sassenheim. Hier wordt u beoordeeld door de hielpijn specialist en chiropractor, voor een uitgebreid onderzoek, diagnose en behandelplan. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Deel deze pagina