Stekende pijn in de grote teen
Een pijnlijk groot teengewricht
Een stekende en zeurende pijn, bij belasting van de voet, is de belangrijkste klacht van het groot teengewricht. Het grote teengewricht is het gewricht dat de grote teen verbindt met het eerste middenvoetsbeentje. In de medische wereld wordt dit gewricht het ‘metatarsophalangeale teengewricht’ oftewel MTP-gewricht genoemd.
Het groot teengewricht heeft een belangrijke rol om het lichaamsgewicht op te vangen tijdens staan en lopen. In het groot teengewricht zit kraakbeen en rondom het gewricht zijn er een gewrichtskapsel, pezen die de onderlinge botten met elkaar verbinden, en zenuwen. Elk van deze structuren kan worden aangedaan door irritatie, ontsteking, infectie en overbelasting, en pijnklachten veroorzaken.
Veelvoorkomende klachten bij het grote teengewricht
De stekende en zeurende pijn, ter hoogte van het groot teengewricht, is het meest kenmerkend. Vooral het afwikkelen van de voet en het buigen van de grote teen is pijnlijk, bijvoorbeeld bij het traplopen of het dragen van hoge hakken. Ook kan het gewricht verstijven en de grote teen minder beweeglijk maken. Door de slijtage treedt een vormverandering van het gewricht op. De teen kan dik en gezwollen worden en moeilijker in de schoen passen.
In de voorvoet is het gewricht tussen het eerste middenvoetsbeentje en de grote teen de meest voorkomende plaats van slijtage (artrose). Doordat dit gewricht de grootste druk opvangt bij het afwikkelen van de voorvoet is dit vaak het meest vatbaar voor artrose. Dit komt vaak voor op oudere leeftijd, maar de volgende zaken kunnen slijtage van het groot teengewricht versnellen:
- Jicht;
- Reuma;
- Een eerder doorgemaakte botbreuk;
- Een langer bestaande standsafwijking van de grote teen.
Hoe herkent de specialist klachten bij het grote teengewricht?
De diagnose slijtage van het groot teengewricht wordt gesteld door de voet goed te onderzoeken en door het maken van een röntgenfoto van de voet.
Wat zijn de behandelingen van een pijnlijk groot teengewricht?
Bij een ontsteking of verstijving van het grote-teengewricht is een vermindering van de belasting van de voet noodzakelijk. Het gewricht moet herstellen van de ontstekingsreactie. Mogelijkheden om het herstel van het groot teengewricht te verbeteren zijn:
- Koelen van het gewrichtskapsel;
- Fysiotherapie;
- Mobilisatie van het beperkt beweeglijke gewricht;
- Ontstekingsremmende medicijnen;
- Met een afwikkelbalkje ter plaatse van de middenvoetsbeentjes kan de afwikkeling van de voet zonder maximale buiging van de grote teen mogelijk worden gemaakt, waardoor de pijnklachten en de irritatie van het gewricht verminderen;
- Goede (stevige) schoenen met vooral een stijve zool kunnen ook helpen om het afwikkelen van de grote teen te verminderen.
Als ondanks bovengenoemde maatregelen het gewricht pijnlijk blijft, kan besloten worden om te opereren. Tijdens de operatie wordt het gewricht tussen het eerste middenvoetsbeentje en de grote teen vastgezet. Er kan dan geen wrijving tussen het kraakbeen plaatsvinden, en de teen is weer pijnvrij.
Maak een afspraak
Heeft u last van uw grote teengewricht? Onze specialisten staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek bij één van onze vestigingen.