Jicht in de hiel

Op deze pagina

In dit artikel vindt u uitgebreide informatie over hielpijn die wordt veroorzaakt door jicht. Hierin maken we onderscheid tussen jicht en pseudojicht. Klik onderstaand op een onderwerp om meer te lezen:

Wat is jicht?

Door een verstoring van de stofwisseling ontstaat er een te hoge concentratie urinezuur. Als het lichaam niet meer in staat is om dit volledig op te lossen in het bloed, dan ontstaat er een ophoping van urinezuur. Deze ophoping kan neerslaan in kristallen op gewrichten en pezen, die een ontsteking kunnen veroorzaken.

  • Jicht komt het meeste voor bij mannen en vrouwen in de overgang.
  • In Westerse landen komt jicht voor bij 1-2% van de volwassen.
  • Naar mate men ouder neemt het risico op jicht toe.
  • Dit risico neemt ook toe bij mensen met overgewicht, met een nierstoornis door overmatig alcoholgebruik en door het gebruik van plasmedicatie.

Jicht als oorzaak van hielpijn

Jicht staat met name bekend om gewrichtsklachten die het kan geven. Het meest bekende gewricht dat onder jicht kan lijden is het grote teengewricht. Wat veel mensen niet weten is dat jicht ook pijn kan veroorzaken buiten de gewrichten in pezen en banden. Zo kan jicht ook de oorzaak zijn van hielpijnklachten!

Rondom de hiel zijn er maar liefst vier plaatsen waar jicht klachten kan geven, hiervan is er slechts één een gewricht en dat is het onderste enkelgewricht. Jicht kan daarnaast ook klachten geven in de achillespees en in de slijmbeurzen die naast de achillespees liggen. Er zijn enkele gevallen bekend waarbij jicht klachten geeft in de overige weke delen in de hiel zoals de enkelbanden.

Onderzoek op jicht

Indien er verdenking is op jicht, dan kan er gewrichtsvloeistof afgenomen worden om deze te onderzoeken onder microscoop. Het wordt dan beoordeeld op de aanwezigheid van jichtkristallen. Een andere onderzoeksmethode is echografisch onderzoek. Dit wordt o.a. door de European League Against Rheumatism (EULAR) beschouwt als waardevol om de aanwezigheid van jicht te ontdekken of te bevestigen. Het grote voordeel van echografisch onderzoek is dat ook de kwaliteit van de door jicht betrokken structuren beoordeeld kan worden, hierdoor zullen de klachten beter begrepen kunnen worden.

Behandelingen bij jicht

De diagnose jicht dient men serieus te nemen. Dit omdat jicht gevolgen kan hebben zoals beschadiging van gewrichten als gevolg van chronische gewrichtsontstekingen, nierfalen en een verhoogt cardiovasculair risico. Bij een acute aanval is de behandeling gericht op het verminderen van de ontsteking en niet op het verminderen van de hoeveelheid jichtkristallen. Voor het verminderen van de ontsteking wordt rust, koelen en NSAID’s vaak voorgeschreven.

Voor de langere termijn is het belangrijk dat de levensstijl aangepast wordt, waarbij o.a. alcohol, purinerijk voedsel (bijvoorbeeld orgaanvlees) en frisdrank worden vermeden. Er is wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat het dagelijks drinken van ongezoet puur kersensap helpt om chronische gewrichtsontstekingen te laten verminderen.

Wat is pseudojicht?

Zowel bij jicht als bij pseudojicht ontstaan er kristallen in of om een gewricht en ook pseudojicht wordt beschouwd als een reumatische aandoening. Bij jicht ontstaan de kristallen door een ophoping van urinezuur, terwijl bij pseudojicht de klachten veroorzaakt worden door afzetting van kalk calciumpyrofosfaatdihydraat (CPPD). Bij beiden ontstaan er vaak pijnklachten door een ontsteking aan gewrichten.

Pseudojicht komt met name voor op oudere leeftijd; in de leeftijdsgroep 65 tot 74 jaar heeft 15% van de ouderen pseudojicht, tussen de 75 en 84 jaar komt dit op 36%, terwijl de ouderen boven de 85 jaar 44% kans hebben op pseudojicht. Niet alle mensen met pseudojicht hebben daar ook klachten van. Echter hebben veel mensen geen klachten door de pseudojicht.

Hielpijn door pseudojicht

Naast gewrichtsontstekingen kan bij pseudojicht het weefsel rondom het gewricht zijn aangedaan, zoals pezen, peesschedes en de omhulsels van spieren en pezen (fascia). Zo kan in de hiel de achillespees, en onder de voet de peesplaat, aangedaan zijn door pseudojicht. De pijn wordt veroorzaakt door kristalafzetting die een ontsteking veroorzaakt.

Onderzoek op pseudojicht

Echografisch onderzoek wordt o.a. door de EULAR (European League Against Rheumatism) beschouwd als waardevol om de aanwezigheid van jicht te ontdekken of te bevestigen. Het grote voordeel van echografisch onderzoek is dat ook de kwaliteit van de door jicht betrokken structuren beoordeeld kunnen worden, hierdoor kunnen de klachten beter begrepen worden. Daarnaast kan een arts vloeistof uit het aangedane gewricht gezogen worden. Dit wordt onder de microscoop onderzocht op de aanwezigheid van pseudojichtkristallen.

Verschil tussen pseudojicht en hielspoor

Pseudojicht kan ook klachten geven die lijken op hielspoor door peesplaatontsteking. Echter zijn er wel een aantal duidelijke verschillen. Peesplaatontsteking ontwikkelt zich geleidelijk en heeft als typisch kenmerk startpijn. Hierbij geven de eerste stappen bij het opstaan in de ochtend of na rust een scherpe stekende pijn, welke later vermindert tot een doffe pijn.

Terwijl pijn door pseudojicht meestal plotseling ontstaat en vaak op zijn heftigst is in de nacht. In het begin komen de pijnklachten bij pseudojicht in aanvallen en neemt de pijn na een paar dagen af. In een chronisch stadium zal pseudojicht ook een doffe pijn geven net als bij een peesplaatontsteking, maar met het verschil dat er ook klachten in en om gewrichten elders aanwezig zijn.

Behandelingen bij pseudojicht

Er is nog geen medicatie bekent die de aanwezigheid van pseudojicht verminderd. Een behandeling met medicatie kan ingezet worden alleen om de symptomen van pijn en ontsteking te onderdrukken.

Maak een afspraak

Herkent u zich in bovenstaande klachten? Onze specialisten staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek bij één van onze vestigingen.

Maak een afspraak

Deel deze pagina