Hielpijn behandelen met een multidisciplinair team

Het belang van een multidisciplinair team

Als u last hebt van hielpijn, kunt u daar behoorlijk hinder van ondervinden in het dagelijks leven. Of het nu gaat om een sportblessure, overbelasting of een andere oorzaak. Het is belangrijk om de aard van de klachten goed te onderzoeken en te achterhalen wat de oorzaak is. Een multidisciplinair team kan je daarbij helpen. Zo'n team bestaat uit verschillende zorgverleners die elk hun eigen specialisme hebben en daarbij samenwerken om patiënten de best mogelijke zorg te bieden. In dit artikel bespreken we de voordelen van een multidisciplinair team bij het behandelen van hielklachten.

Samenwerken

Samenwerking tussen verschillende zorgverleners kan namelijk leiden tot een efficiënte en effectieve aanpak van hielpijn. Een multidisciplinair team bestaat uit verschillende experts met elk hun eigen specialiteit. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een fysiotherapeut, registerpodoloog, podotherapeut en orthopedisch chirurg en sportarts. Door de krachten van deze experts te bundelen, kan er een zorgplan op maat gemaakt worden voor de patiënt.

Voordelen

Snellere hersteltijd

De voordelen van een multidisciplinair team zijn onder andere dat patiënten een snellere hersteltijd ervaren. Door een geïntegreerde aanpak kan er beter gecommuniceerd worden tussen zorgverleners en kunnen behandelingen beter op elkaar worden afgestemd. Hierbij kan ten alle tijden de voortgang van het herstelproces in de gaten worden gehouden en daar waar nodig aangepast worden.

Meer expertise beschikbaar

Een ander voordeel van het werken met een multidisciplinair team is dat er meer expertise beschikbaar is. Elk lid van het team heeft zijn eigen specialisatie en kan expertise en kennis inbrengen om de best mogelijke zorg te bieden. Dit resulteert in een meer gepersonaliseerde aanpak, waarbij elk aspect van de zorg afgestemd wordt op de individuele behoeften van de patiënt.

Hoge patiënttevredenheid

Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat onze multidisciplinaire teams niet alleen effectief zijn bij de behandeling van hielklachten, maar ook bij vele andere (voet)aandoeningen en ziekten. Een geïntegreerde aanpak kan de gezondheidszorg in de podotherapie/podologie naar een hoger niveau tillen en patiënten de beste zorg bieden die ze verdienen. Daarnaast zien we een toename van de therapietrouw en patiënttevredenheid bij een multidisciplinair behandelteam ten opzichte van een solistische behandeling.

Kortom, een multidisciplinair team is van onschatbare waarde binnen de gezondheidszorg en kan helpen om verschillende factoren te omvatten bij het bieden van gepersonaliseerde zorg aan patiënten.

Voorbeelden

Uit onderzoek (Labovitz, 2011) weten we dat bij hielpijnklachten verkorting van de achterste beenspieren (kuitspieren en hamstrings) een rol kan spelen. Onze registerpodologen en podotherapeuten besteden hier tijdens het bezoek aan de praktijk extra aandacht aan. Naast het gebruikelijke behandelplan is het dan mogelijk dat er een stretch programma opgestart wordt in overleg met de fysiotherapeut. Het is daarbij mogelijk dat de fysiotherapeut u begeleid bij het juist uitvoeren van de oefeningen. Daarnaast zal de fysiotherapeut aandacht geven aan het verbeteren van uw algehele mobiliteit.

In bepaalde gevallen kan het zinvol zijn om shockwave in te zetten als aanvulling op het behandelplan. Dit is een behandeling van pezen welke u uitgevoerd wordt door de fysiotherapeut.

Uiteraard is het doel om u sneller weer zo goed mogelijk te kunnen laten functioneren. Dit is de kracht van het Hielpijncentrum als samenwerkingsverband van meerdere disciplines.

Maak een afspraak

Heeft u last van hielpijn? Maak dan een afspraak bij één van de hielpijnexperts van het Hielpijncentrum. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Literatuur

Labovitz, J. M., Yu, J., & Kim, C. (2011). The role of hamstring tightness in plantar fasciitis. Foot & ankle specialist, 4(3), 141–144.

Deel deze pagina