Belasting versus belastbaarheid
Zorg voor balans tussen belasting en belastbaarheid
De termen “belasting” en “belastbaarheid” krijg je vaak te horen bij de oefentherapeut of fysiotherapeut. Maar wat bedoelen ze er precies mee? En wat heeft het te maken met hielpijn?
Belasting
De belasting is de hoeveelheid kracht of weerstand wat het lichaam te verwerken krijgt. Dat kan bijvoorbeeld een marathon zijn of een flink stuk wandelen, maar het kan ook een zwaar beroep in de zorg zijn. Vaak is het gekoppeld aan een tijdsduur, zoals de bekende 8 uur durende werkdag. Over het algemeen is de belasting vrij makkelijk in kaart te brengen.
Belastbaarheid
De belastbaarheid is wat lastiger. Dit is namelijk de hoeveelheid belasting die het lichaam aankan. Maar dit is van veel meer factoren afhankelijk. De belastbaarheid hangt nauw samen met de algehele conditie van het lichaam, of met een specifieke locatie van het lichaam zoals de fascia plantaris (peesplaat) of de achillespees. Maar waar bij de belasting er een getal aan te hangen is, kan de belastbaarheid worden bepaald door factoren waar absoluut geen getal aan te hangen is.
Uiteraard speelt fysieke belasting een grote rol, je zal minder belastbaar zijn na een zware inspanning. Maar tevens spelen de mentale toestand, psychische toestand en algehele gezondheid een zeer grote rol in de belastbaarheid van het lichaam.
Als je wat minder in je vel zit, of als een drukke baan een groot deel van je dag opslokt, zal de belastbaarheid lager zijn. Hierdoor zal het trainingseffect lager zijn, als ook het herstelvermogen van een blessure.
Herstel
Het herstel van een blessure aan bijvoorbeeld die fascia plantaris of achillespees is dus geheel afhankelijk van de belasting versus belastbaarheid. Pas als die twee in balans zijn kan er herstel plaatsvinden. Allereerst moet er worden onderzocht waar de klacht vandaan komt. Zeker als de oorzaak geen trauma is, moet er worden gezocht in de belasting en de belastbaarheid. Pas als alles in kaart is gebracht qua de belasting en de belastbaarheid-afhankelijk zaken, kan er een behandelplan worden opgesteld.
Hier is het belangrijk dat een (register) podoloog of podotherapeut samenwerkt met de fysiotherapeut. De (register) podoloog of podotherapeut kan achterhalen waar de klacht vandaan komt door middel van een bewegingsonderzoek, en kan eventuele biomechanische aanpassingen doen door middel van een steunzooltje of aanpassing. Met deze aanpassing kan een deel van de overbelasting al worden weggehaald. Hierna is het zeer belangrijk dat de client verder gaat oefenen met een fysiotherapeut om de belastbaarheid te verhogen. Zeker bij sport zal de fysiotherapeut heel gericht en specifiek gaan oefenen om de belastbaarheid voor de betreffende sport omhoog te brengen.
De lengte van het herstel is uiteraard afhankelijk van de mate van de klacht, maar ook van de inzet van de client. De client zal moeten begrijpen dat herstel alleen zal optreden bij een juiste balans van de…
Juist…
Belasting en belastbaarheid.
Maak een afspraak
Heeft u last van hielpijn? Maak dan een afspraak bij één van de hielpijnexperts van het Hielpijncentrum. Klik op de onderstaande knop!