Shockwave therapie bij hielklachten

Is shockwave therapie helpend voor snellere verbetering van hielpijnklachten?

Valt het u ook op? Na de (zomer)vakantie lijken veel meer mensen last te hebben van hielpijn (vaak aangeduid als "hielspoor"). Over het algemeen lost dit vanzelf op. We pakken onze normale dagelijkse werkzaamheden weer op en dragen weer ‘gewone’ schoenen, terwijl we tijdens onze fijne vakantie vaak bijzondere, actieve tripjes ondernemen, meer en langer dan gewoonlijk. Of we slenteren relaxed op slippertjes langs het strand of de boulevard. In deze gevallen kunnen de voeten overbelast raken, wat ze niet gewend zijn!

Een belangrijke tip

Draag schoenen die geschikt zijn voor de activiteit! Wanneer de voeten ongetraind zijn, helpen schoenen om overbelasting te voorkomen.

Hielpijnklachten worden veroorzaakt door (overbelasting)schade aan het weefsel. Een goede doorbloeding is essentieel voor het herstel van het weefsel onder de voet. Dit kunt u zelf bevorderen door de voetzolen te masseren met de handen of door te rollen over een massagerekje, flesje, deegroller of balletje. Gecontroleerd bewegen is aan te bevelen, en rekoefeningen zijn daarbij heel belangrijk, vooral voor startklachten in de ochtend en na rust. Hiermee ondersteunt u het herstel aanzienlijk. De mate van beperking en pijn hangt af van hoe u omgaat met de klacht.

Als de klachten langer blijven bestaan, wil de hielpijnexpert u graag helpen! Om de aangedane voet(en) weer te kunnen belasten en bewegen mogelijk te maken, wordt zooltherapie ingezet. Over het algemeen geldt: hoe langer de symptomen van hielpijn aanhouden, hoe langer de herstelperiode. De behandeling kan worden ondersteund met shockwave therapie, vaak in samenwerking met een fysiotherapeut.

In dit artikel

In dit artikel gaan we dieper in op verschillende aspecten van shockwave therapie bij hielklachten. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Wat is shockwave therapie en hoe effectief is het?

Er is een klein praktijkonderzoek en literatuurstudie naar shockwave therapie uitgevoerd om u beter te kunnen begeleiden, informeren en een zo reëel mogelijk beeld te geven van de te verwachten uitkomst met betrekking tot de pijn.

Wat is shockwave therapie?

"Extracorporale ShockWave Therapie" (ESWT), ook wel schokgolftherapie genoemd, wordt het meest gebruikt bij peesaandoeningen zoals:

Er worden schokgolven het lichaam ingestuurd, wat lokaal zorgt voor een verhoogde homeostase, verbeterde doorbloeding, en stimulatie van cellen tot de aanmaak van groeihormoon. Dit bevordert het herstel en vermindert direct de pijn, waardoor beter bewegen mogelijk wordt. Beweging draagt weer bij aan een goede bloedcirculatie en dus aan natuurlijk herstel.

Wanneer een ontsteking chronisch wordt, nemen de mogelijkheden tot herstel af. De lichaamseigen cellen raken "moe" en fysiologische herstelprocessen komen stil te liggen. Shockwave therapie prikkelt het lichaamseigen herstelvermogen direct op de pijnlocatie.

Bij shockwave therapie worden schokgolven het lichaam ingestuurd.

Bij shockwave therapie worden schokgolven het lichaam ingestuurd.

Welke vormen van shockwave therapie zijn er?

De meeste klachten die behandeld kunnen worden met shockwave reageren het best op een combinatie van gefocusseerde en radiale shockwave.

Radiale shockwave

Radiale shockwave is een mechanische drukgolf die effectief is op weefselniveau. Dit bevordert de doorbloeding van het weefsel en kan direct voor pijnvermindering zorgen. Deze vorm van shockwave wordt veruit het meest gebruikt.

Gefocusseerde shockwave

Gefocusseerde shockwave is een elektromagnetisch opgewekte shockwave. Dit kan het best worden vergeleken met een drukgolf die ontstaat na een explosie. Deze is veel krachtiger, geeft veel meer energie door in het lichaam en behandelt op celniveau. Dat betekent dat het in staat is om herstel en functieverbetering te bewerkstelligen.

Hoelang duurt een shockwave therapie behandeling?

Shockwave therapie wordt over het algemeen wekelijks toegepast, met een sessie van gemiddeld 10 minuten per week. Afhankelijk van de ernst van de klacht kan het gevoelig zijn, maar het shockwave apparaat kan zo worden ingesteld dat het voor iedereen vol te houden is. U kunt zelf bepalen hoe gevoelig de behandeling is. Het aantal benodigde sessies kan sterk variëren per persoon. Er wordt gestart met 3 tot maximaal 5 behandelingen, gevolgd door een evaluatie. De totale behandelduur is ongeveer 2 maanden (8 weken) en maximaal 3 maanden.

Hoe effectief is shockwave therapie?

Uit de literatuurstudie blijkt dat de resultaten van shockwave therapie overwegend positief zijn. Uit ander onderzoek blijkt dat ongeveer 80% van de patiënten een substantiële verlichting van de pijn ervaart na behandeling met shockwave therapie. Daarnaast blijkt dat na de therapie de pijn vermindert, de functie van de pees verbetert en de genezing van het peesweefsel wordt bevorderd.

Shockwave therapie in combinatie met therapiezolen

We zien ook duidelijk positieve resultaten in het praktijkonderzoek bij de combinatie van therapiezolen en shockwave therapie. De pijnbeleving, gemeten door middel van de NRS, begon gemiddeld met een pijnscore van 7,8 en daalde na 8 weken shockwave therapie naar een gemiddelde score van 4,8. Patiënten die alleen therapiezolen gebruikten, begonnen ook met een gemiddelde score van 7,8, maar scoorden na 8 weken gemiddeld nog een 7,0, wat op slechts een kleine verbetering duidt. Na een langere periode van ongeveer 4 maanden werd een ruimere verbetering van het pijngevoel opgemerkt.

Shockwave therapie in combinatie met oefeningen

Bij de behandeling van hielpijnklachten zijn oefeningen erg belangrijk, omdat deze de belastbaarheid vergroten. Een verbeterde belastbaarheid heeft op lange termijn het voordeel dat de klachten minder snel terugkeren. De mate van beperking en pijnklachten hangt ook af van hoe u met de klacht omgaat. Wees 'zuinig' op elke kleine verbetering; zo bereikt u sneller een gunstige uitkomst.

Maak een afspraak bij het Hielpijncentrum

Heeft u last van hielpijn, en wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? NMaak dan een afspraak bij één van de hielpijnexperts van het Hielpijncentrum. We staan voor je klaar om je te helpen. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Gebruikte literatuur

  • Cinar PT MSc, Saxena, & Uygur PT PhD, 2009
  • Mayoclinic, 2024
  • Shockwave.nl, z.d.
  • Sun, Zhou, & Jiang, 2018

Deel deze pagina