Stekende pijn aan de achterkant van de hiel

Wat moet u doen?

Pijn aan de achterkant van de hiel, tijdens het lopen en sporten, is een regelmatig terugkerende klacht in de praktijk. Zodra de schoen uit gaat lijkt de eerste pijn weg te zakken, echter als de druk weer terugkomt bij het aantrekken van de schoenen nemen de pijnklachten weer toe. Rekken van de kuitspieren geeft in eerste instantie een vermindering van klachten maar twee à drie weken later geeft ook dit geen vermindering van klachten meer.

De eerste diagnose wordt vaak snel gesteld: “overbelasting van de achillespees met een slijmbeursontsteking”. Ontstekingsremmers met rust moet de klacht doen verdwijnen. Bij hervatting van sporten neemt de pijn helaas weer in rap tempo toe!

Oppervlakkige slijmbeursontstekingDiepe slijmbeursontsteking

Zijn dit herkenbare klachten voor u?

Dan is het raadzaam om contact op te nemen met een hielpijnexpert voor nader onderzoek. Er zijn meerdere onderliggende problemen die oorzaak van de pijn kunnen zijn. Aan het hielbeen aan de achterzijde hechten de kuitspieren zich vast, tussen bot en pees zit een slijmbeurs. Deze kunnen allemaal de pijn aan de achterzijde van de hiel veroorzaken.

Stekende pijn aan de achterkant van de hiel
Stekende pijn aan de achterkant van de hiel
Bron: orthocor.nl

Haglundse exostose

Een meer onbekend probleem is een zogenaamde “Haglundse exostose”, een botuitgroei op de hiel die extra druk uitoefent op de achillespees en slijmbeurs tussen de hiel en de schoen. Bij pijnklachten als gevolg van deze exostose is het eerste advies dan ook: rust in combinatie met een passende schoen waarbij de druk aan de achterzijde minimaal is. Blijkt uit onderzoek dat er een standsafwijking van de voet mede veroorzaker is van het probleem dan zal de podoloog een specifiek voor de persoon passende zool maken die de stand van het hielbeen corrigeert.

Shockwave therapie

Bij hardnekkige klachten is shockwave behandeling op de pijnlijke plaats een prima behandelmethode met goede resultaten (zie mijn eerdere blog). De behandeling zelf is niet prettig en kan zelfs als zeer onaangenaam worden ervaren, op langere termijn zullen de klachten in de meeste gevallen echter sterk verminderen en uiteindelijk zelfs in zijn geheel verdwijnen. Waarna het sporten weer op het oude niveau kan worden voortgezet.

Wanneer is het verstandig om te behandelen?

Als de klachten aan een aantal van onderstaande kenmerken voldoen is het verstandig om een afspraak te maken met het Hielpijncentrum. Wij kunnen u deskundig te woord staan en een behandelplan met u bespreken om weer zonder problemen uw dagelijkse bezigheden te hervatten.

  • Pijn en roodheid achterzijde hiel na het dragen van schoenen/sporten
  • Pijnlijke steken bij druk achterzijde hiel
  • Een harde knobbel aan de achterzijde van de hiel (meestal pijnlijk bij druk)
  • Lopen op slippers of blote voeten geeft geen problemen, schoenen veroorzaakt vrijwel direkt irritatie/pijn
  • (Nacht)rust vermindert de pijnklachten niet
  • Rekken van de kuitspieren geeft geen resultaat
  • Verschillende schoenen dragen scheelt aanzienlijk in de pijnklachten
  • Sporten verergert de klachten

Maak een afspraak

Deel deze pagina