De ziekte van Ledderhose

Diagnose van Ledderhose

Veel mensen komen bij een van de specialisten van het Hielpijncentrum met pijn onder de voet, die door sommige artsen worden benoemd als “peesplaat ontsteking”. Bij lichamelijk onderzoek gecombineerd met echografisch onderzoek is echter al snel duidelijk dat de pijn niet past bij deze peesplaat ontsteking.

Er zijn namelijk duidelijk voelbare bobbels en knobbeltjes onder de voet in de peesplaat. Soms zijn deze knobbels wel 3 cm lang! Bij het druk geven met de duim over deze knobbels is een sterke pijn voelbaar bij de patiënt. Lopen op schoenen vergert de pijn vaak terwijl op blote voeten lopen juist vaak als prettig wordt ervaren. Ervaart u deze klachten? Dan is de kans groot dat u de ziekte van Ledderhose heeft!

Gebruik van echografie

Belangrijkste is om snel en accuraat een diagnose te stellen. De diagnose is m.b.v. klinsich onderzoek gecombineerd met echo-onderzoek snel te stellen. Tijdens echo-onderzoek is de peesplaat onder de voet uitstekend in beeld te brengen en dus ook de eventuele afwijkingen van deze peesplaat.

Behandeling van de ziekte van Ledderhose

Vaak is uitleg over de aandoening voldoende voor de patiënt om zelf het besluit te nemen om vooral zo min mogelijk te doen. Operatief ingrijpen is geen optie bij deze aandoening, de gevolgen van een operatie waarbij de bobbeltjes worden weggehaald zijn vaak erger dan de aandoening zelf. Als mensen er veel hinder van hebben tijdens normaal gebruik, waarbij de klachten eigenlijk alleen maar toenemen, zijn er twee behandelopties die het meest worden gebruikt:

  1. Aanmeten van corrigerende steunzolen waarbij zo goed mogelijk de knobbels en bobbels worden vrij gehouden van druk door kuilen in de zool aan te brengen daar waar nodig
  2. Shockwave therapie (ESWT) op de pijnlijke knobbels. Deze behandeling wordt steeds meer wetenschappelijk onderbouwd maar heeft 1 groot probleem:de behandeling zelf is vrij pijnlijk. Resultaten zijn echter uitstekend bij de mensen die u reeds voor gingen!

Wat als bij u geen enkele behandeling tot nu toe zinvol is gebleken?

Stel u zelf allereerst de vraag of er reeds adequaat is behandeld met behulp van goed aangemeten steunzolen. Zijn er uitsparingen op de pijnlijke plekken of is het een strakke steunzool zonder enige deuk? Nee? Grote kans dat u dan niet de meest effectieve behandeling gehad met behulp van steunzolen.

Heeft u reeds shockwave behandeling gehad maar het resultaat is onvoldoende? Grote kans dat ook hier niet de meest effectieve behandeling heeft plaats gevonden.

Maak een afspraak

Twijfel u of u de ziekte van Ledderhose heeft of wilt u “gewoon” een second opinion? De specialisten van het Hielpijncentrum staan altijd voor u klaar. Zij kunnen u dan adviseren over een effectievere manier van behandelen! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum.

Maak een afspraak

Deel deze pagina