Multidisciplinair consult voor hielpijn en onderrug klachten

Hielpijn specialist en chiropractor

In het Hielpijncentrum, locatie Sassenheim, wordt de hielpijn specialist ondersteund door een chiropractor. De reden hiervoor is omdat de oorzaak van pijn in de hiel of voet niet altijd ook in dit gebied te vinden is. Tijdens de intake en het lichamelijk onderzoek wordt daarom aandacht besteed aan de hele beweegketen vanaf de rug omlaag, via de heupen en knieën naar de voeten.

In dit blogartikel bespreken Peter van Dasselaar (hielpijn specialist) en Eefje Gijsbers (chiropractor) welke oorzaken van hielpijn en rugklachten zij tegenkomen tijdens hun gezamenlijke consulten.

Lage rugpijn en hielpijn

Een aantal van de meest voorkomende oorzaken van hielpijn welke kan worden veroorzaakt door een probleem in de onderrug of het bekken worden zijn een verkeerde houding, uitstralingspijn vanuit een beklemde zenuw vanuit de rug en het piriformis syndroom.

Houding

Een verkeerde houding aannemen kan meerdere oorzaken hebben. Een antalgische houding is een houding die wordt aangenomen ‘tegen de pijn’, oftewel, iemand gaat zo zitten of staan, dat pijn in de rug of het been het minst wordt gevoeld.

Een voorbeeld hiervan is de houding die mensen met een hernia (uitstulping van een tussenwervelschijf, welke druk uitoefent op een zenuw) vaak aannemen, zij leunen weg van de kant waar de hernia zich bevindt om op deze manier de hevige pijn in hun been te verlichten. Dit is vaak de enige positie waarin de pijn in het been tijdelijk verminderd, maar het zorgt wel voor extra belasting op de niet aangedane voet, waardoor op den duur klachten kunnen ontstaan.

Vaak zien we dat mensen met rugklachten ook een scheefstand van het bekken hebben, met een resulterend beenlengteverschil. Aan de kant waar het bekken naar voren draait, zakt de voet in en kantelt deze naar binnen. Hierdoor staat de voet in een verkeerde stand en wordt de peesplaat aan de onderzijde van de voet te veel belast. Dit kan een peesplaatonsteking veroorzaken (ook wel hielspoor genoemd), met hielpijn als resultaat.

Radiculopathie

Een radiculopathie is uitstralingspijn in het been, als gevolg van druk die op de uittredende ruggemergszenuw (zenuwen die aftakken vanuit het ruggenmerg en de wervelkolom verlaten om onder andere de huid en spieren in het been aan te sturen) wordt uitgeoefend. Oorzaken van een radiculopathie die wij in het Hielpijncentrum zien zijn een hernia laag in de onderrug, artrose (slijtage) van de onderrug en scoliose (abnormale kromming van de wervelkolom).

Wanneer de uittredende zenuw op het niveau L5/S1 wordt beklemd, kan dit pijn geven aan de achterzijde van het been, de hiel en de onderzijde van de voet (zie voor meer informatie de blog over de onderrug als oorzaak van pijn in de voet).

Piriformis syndroom

De piriformis is een kleine spier, centraal en diep in de bil gelegen, met als functie het naar buiten draaien van het been. Piriformis syndroom is een pijnlijke klacht die wordt gekenmerkt door een stekende pijn in de bil, welke kan doorstralen via de achterkant van het been tot in de kuit en voet. Er is meestal geen sprake van rugpijn.

Veel voorkomende oorzaken van het piriformis syndroom zijn een verdikking, verkorting of verhoogde spanning van de spier als gevolg van overbelasting, een ongeluk, een val, standsafwijking in het lichaam of een afwijkend verloop van de zenuw langs of door de spier. Dokter Henk Koning heeft een uitgebreide blog geschreven over het piriformis syndroom, hierin vindt u meer informatie over onder andere diagnose en behandeling.

Het windlass/windas systeem van de voet en functionele hallux limitus

In de voet bevinden zich 26 botten, welke samen 33 gewrichten vormen. 19 Spieren zorgen voor beweging van de voet en 100 ligamenten (banden) zorgen voor stabiliteit. De peesplaat aan de onderkant van de voet, de fascia plantaris, is een van de belangrijkste banden. Deze loopt van de onderkant van de hiel tot aan de tenen. Wanneer de aanhechting van de peesplaat aan de kant van de hiel overbelast of ontstoken is, noemen we dit een plantaire fasciitis, ook wel een hielspoor genoemd.

Bij normale afwikkeling van de voet tijdens lopen verkort de fascia plantaris en komen de voetboog aan de binnenkant van de voet en de wreef omhoog. Dit mechanisme wordt het windlass of windas systeem genoemd en zorgt voor een gelijkmatige belasting van de voet tijdens lopen.

In de meeste gevallen presenteren cliënten binnen het hielpijncentrum zich met (langdurige) peesplaat klachten en/of hielspoor. In de praktijk zien we dat deze aandoening geregeld gepaard gaat met een verstoorde afwikkeling van de grote teen. Diverse onderzoeken beschrijven deze relatie.

Een oorzaak van een verstoorde afwikkeling, kan artrose zijn van het grote teengewricht, maar in veel gevallen zien we een functionele hallux limitus (FnHL). Kenmerkend voor een FnHL is dat de grote teen in onbelaste situatie geen bewegingsbeperking heeft, maar alleen in de gewichtdragende situatie. Hierbij treedt er een blokkade op in het gewricht, doordat de flexor hallucis longus (lange buiger van de grote teen) vastloopt. (lees ook ons eerdere blog over deze aandoening, effectieve behandeling begint bij echografisch onderzoek).

Voor de behandeling van een FnHL blijken meerdere behandelingen effectief. Zo worden zolen verstrekt en oefeningen gegeven. Recente literatuur beschrijft daarnaast de positieve uitkomsten van mobilisatie middels een hoovercord manoeuvre. De chiropractor is bij uitstek de specialist om deze handeling uit te voeren.

Maak een afspraak

Binnen het Hielpijncentrum Sassenheim is het tijdens het multidisciplinair consult mogelijk om verschillende behandelingen (waaronder de hoovercord manoeuvre) te combineren. Vaak voelen cliënten na deze interventie direct enige verlichting van de klachten en draagt deze behandeling bij aan een sneller herstel van de klachten. Neem dus gerust contact op met Hielpijncentrum, locatie Sassenheim. Hier wordt u beoordeeld door de hielpijn specialist en chiropractor, voor een uitgebreid onderzoek, diagnose en behandelplan. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Bronnen en literatuur

Vallotton J, Echeverri S, Dobbelaere-Nicolas V. Functional hallux limitus or rigidus caused by a tenodesis effect at the retrotalar pulley: Description of the functional stretch test and the simple hoover cord maneuver that releases this tenodesis. J Am Podiatr Med Assoc. 2010;100(3):220–9.
themanualtherapist.com
dynamicchiropractic.com

Deel deze pagina