Klachten van een ontstoken tibialis anteriorpees

Pijn en zwelling

De klachten bij een peesontsteking ontstaan meestal heel geleidelijk in een periode van enkele weken tot maanden. De klachten verergeren door staan en lopen, en verminderden door rust. Er is vaak een vervelende nachtpijn, waar de mensen wakker van worden. Dit kan worden verklaard door het feit dat de meeste mensen hun voeten strekken in bed, en de pees dus ’s nachts meer op spanning komt te staan.

De pijn en zwelling bevinden zich aan de voorzijde het enkelgewricht en op de wreef met uitstraling naar de binnenzijde van de middenvoet, waar de pees aan het bot hecht. De pijnklachten verergeren bij het aanspannen van de tibialis anteriorspier: door de voet en tenen omhoog te bewegen. De kracht bij het omhoog bewegen van de voet kan daarbij ook iets verminderd zijn. Soms ‘knispert’ de pees ook bij het op en neer bewegen van de voet (tendinitis crepitans).

Bij de linkervoet (rechts op foto) is de pees duidelijk te zien, bij de rechtervoet (links op foto) is de pees door zwelling minder goed zichtbaar.

Deel deze pagina