Probleemaanpak bij het Hielpijncentrum
Veel mensen hebben last van pijn in de voeten of soms specifieker in de hielen. Men is vaak ten einde raad. Uw voeten dragen u elke dag en kunnen in de loop der tijd problemen geven die bij dagelijkse activiteiten tot pijn en zelfs chronische pijn kunnen leiden. Het is daarom niet vreemd dat men zoekt naar oplossingen voor hun problemen. Men is al bij verschillende zorgverleners geweest maar niet altijd heeft dat tot een oplossing geleid en men is het spoor bijster. Gelukkig kunt u bij het Hielpijncentrum terecht.
In dit artikel neem ik u mee in een praktijkvoorbeeld uit het Hielpijncentrum.
Praktijkvoorbeeld uit het hielpijncentrum
Mw. Verbeek (56) bezoekt de praktijk i.v.m. chronische hielklachten. Beide hielen zijn sinds ongeveer 5 jaar pijnlijk. De pijn is er langzaam ingeslopen, eerst mild en in de loop van de tijd erger geworden. De pijn is direct aanwezig bij het opstaan in de ochtend en belasting van de voeten. Het neemt iets af na ongeveer 10 minuten, maar het blijft de hele dag zeuren en steken. Vooral als ze een tijdje heeft gezeten en weer opstaat dan is de pijn heftig.
Mw. heeft een kantoorbaan waar ze met de auto naar toe gaat. Om te bewegen maakt in de vrije tijd graag flinke wandelingen met haar hond. Door de hielpijn kan ze daar onvoldoende plezier aan beleven. Ook de jaarlijkse wandelvakanties waar ze 10 tot 25 km per dag wandelde durft en kan ze niet meer aan.
Mw. heeft al meerdere zorgverleners gezien en heeft onderstaande behandelingen ondergaan.
- De huisarts adviseerde een paar weken rust
- De fysiotherapeut gaf oefeningen maar daar is ze na 4 weken mee gestopt omdat het geen resultaat opleverde
- Een shockwave therapie hielp tijdelijk maar is na 5 behandelingen gestopt
- Een nachtspalk hielp een beetje maar uiteindelijk weer niet, na 3 weken gestopt
- Therapiezolen van een podoloog gaven verlichting maar het was ook niet de oplossing en er is na een half jaar mee gestopt
- Bij de orthopedie zijn röntgenfoto’s gemaakt vanwege het vermoeden op hielspoor, maar er was geen spoor te zien
- Bij de orthopedisch schoenmaker zijn nog een keer zolen gemaakt, maar met matig resultaat en ze is er na 2 maanden mee gestopt
- Weer een fysiotherapeut bezocht, dit gaf verlichting maar weer geen oplossing
Mw. Verbeek is er behoorlijk somber van geworden en de hond heeft overgewicht. Zij is zelf ook zwaarder geworden, wat ook weer meetelt in de pijn. Ze kan haar zittende werk nog prima doen maar een wandeling met collega’s in de pauze slaat ze af. Een middagje winkelen met vriendinnen is niet leuk meer. Kortom deze klacht heeft een behoorlijke impact op haar dagelijks leven. Als ze in de praktijk komt vertelt ze dat ik haar laatste hoop ben op een oplossing of duidelijke verbetering.
Diagnose vaststellen
In het Hielpijncentrum inventariseren we wat er vooraf gegaan is en wat er niet of tijdelijk heeft geholpen. We beoordelen de voet in stand en in functie (tijdens het lopen). We onderzoeken de voet op beperkingen en zoeken de locatie van de pijn. Met behulp van echografie kijken we in beide voeten om te zien wat er gaande is, zodat we een zuivere diagnose kunnen stellen. Soms is het een probleem, of enkele elkaar versterkende factoren die meespelen. Met deze informatie en de expertise van de specialist kunnen we een gericht plan maken om het probleem aan te pakken.
De diagnose bij mw. Verbeek was peesplaat ontsteking. Onder de voet zit een stevig vlies (de peesplaat) dat stabiliteit geeft aan de voet. Bij de aanhechting aan het hielbot was deze pees aan beide voeten flink gezwollen en er ontbraken vezeltjes in die pees.
Behandelplan
- Specifieke therapiezolen om de peesplaat te ontlasten
- De zolen moeten 24/7 gedragen worden (alleen bij douchen en slapen niet)
- Specifieke ontlastende oefeningen meerdere keren per dag uitvoeren
- Op onze website staan filmpjes van de oefeningen
- Verwijzing naar fysiotherapeut die ook shockwave therapie doet
- Betrek de fysiotherapeut bij de oefeningen
- Advies voor goede schoenen die je ook thuis moet dragen
- Nachtspalk die je minimaal 8 weken moet gebruiken in bed
- En dit allemaal tegelijk (niet na elkaar)
- Kom na 8 weken weer terug bij de hielpijn specialist
Verbetering
Mw. Verbeek kwam na 8 weken vertellen dat ze heel stipt alle adviezen had opgevolgd, dat ze inmiddels op de therapiezolen en de geadviseerde schoenen haar dagelijkse bezigheden en wandelen met de hond weer zonder pijnklachten kan doen. Bij de controle echo blijkt dat de peesplaat er gezonder uitziet en dat de vezeltjes die beschadigd zijn weer netjes aan elkaar zitten.
Ik heb uitgelegd dat ze de nachtspalk achterwege kan laten maar de oefeningen nog consequent moet blijven doen. Ook het schoenadvies moet ze blijven opvolgen en de zolen altijd dragen. Zes maanden later kreeg ik een kaartje van Mw. vanaf haar wandelvakantie, ze schreef dat ze het nog rustig aan doet maar wandelingen van 10 km gaan goed.
Wat ging er fout?
Er was geen exacte diagnose gesteld en men adviseerde met de beste bedoelingen, maar niemand wist wat er gaande was. Zorgverleners waren kort in beeld en hebben onafhankelijk na elkaar zorg verleend binnen zijn/haar mogelijkheden. Er is niet samengewerkt. Mw. is niet goed geïnformeerd wat het probleem is, hoe lang het probleem nodig heeft om over te gaan en dat Mw. zelf ook mee moet werken en zich aan het behandelplan moet houden.
Maak een afspraak
Hielpijn en bent u het spoor bijster? Maak een afspraak bij één van de hielpijnexperts van het Hielpijncentrum en wij zetten u weer op het juiste spoor. Klik op de onderstaande knop!